Jaką herbatę wybrać?

Czarna, czerwona, zielona, a może owocowa?
Herbata to jeden z najstarszych napojów znanych ludzkości
Ma sakralne znaczenie w cywilizacji chińskiej i wzmiankowany w tamtejszych rękopisach parę wieków przed erą nowożytną. Mianem herbaty określa się krzewy należące do gatunku kameliowatych oraz napar powstający z liści i pąków owych roślin. Jednocześnie za herbaty uznaje się liczne napary przyrządzane z mieszanek ziołowych i owocowych, nie zawierających liści z rodzaju Cammelia. Jak widać terminologia około herbaciana jest odrobinę niespójna, a do tego dochodzi jeszcze umowna klasyfikacja herbat ze względu na kolor. Herbata czarna, biała, zielona, czerwona i niebieska wytworzone są z tego samego materiału wyjściowego. Różnice w nazewnictwie wynikają ze stopnia dalszej obróbki liści, np. poprzez fermentację.
Herbata czarna
Jest to wciąż najpopularniejszy rodzaj herbaty spożywany w naszym kraju. Herbata czarna produkowana jest z całkowicie sfermentowanych liści. Pełny proces obejmuje kontrolowane więdnięcie, skręcanie, fermentację, suszenie liści i wysyłkę w świat.
Herbata czarna ma liczne właściwości zdrowotne, ale także kilka cech niebezpiecznych. W procesie fermentacji powstają w liściach specyficzne antyoksydanty takie jak np. teaflawina i tearubigina. Pomagają one likwidować wolne rodniki w organizmie. Zazwyczaj zaparzony wywar czarnej herbaty zawiera więcej teiny niż inne typy herbaty. Teina powoduje, że nie chce nam się spać, polepsza pamięć, ale także uzależnia w dużych dawkach.
Herbata zielona
Jest to wciąż mniej popularny rodzaj herbaty w Polsce, tymczasem jeden z najpopularniejszych w ojczyźnie herbaty ? Chinach. Herbata zielona otrzymywana jest w ten sposób, że zebrane liście są utleniane w procesie podgrzewania na wielkich przemysłowych patelniach. W ten sposób ususzone zielone liście są konserwowane. Brak etapu fermentacji powoduje, że herbata zielona ma najwięcej właściwości prozdrowotnych. Jest bogata w antyoksydanty, a szczególnie katechiny, które mają zbawienny wpływ na serce i układ krwionośny. Ma także lekkie właściwości odchudzające.
Herbata czerwona i niebieska (Oolong)
Poddawane są częściowej fermentacji i prasowaniu w różnej temperaturze. Zazwyczaj mają bardzo wyrazisty smak, do którego trzeba się przyzwyczajać. Niektórzy nazywają herbatą czerwoną napar z czerwonokrzewu, czyli Rooibosa. Jest to tymczasem roślina zupełnie nie związana z gatunkiem tradycyjnych herbat.
Pijamy także herbaty owocowe, które mogą, ale nie muszą zawierać liści "prawdziwej"herbaty.
Zazwyczaj bazą herbat owocowych są liście hibiskusa oraz dodatki nadające herbacie nazwę. Jeśli np. ma to być herbata malinowa, powinna ona zawierać w suszu cząstki owoców malin. Warto sprawdzać w składzie herbaty czy faktycznie są tam owoce, czy jedynie sztuczne aromaty.

Radosław SiałkowskiSpecjalista ds. żywienia
Źródła naukowe: Podstawy żywienia i dietoterapia – Nancy J. Peckenpaugh