Pozostaje jedynie wybrać główny składnik dania, aby otrzymać smakowity a co ważniejsze super zdrowy posiłek.
JARMUŻ
Jarmuż należy do rodziny roślin kapustnych. Zawiera wiele przeróżnych związków, które korzystnie wspomagają organizm każdego człowieka. Posiada duże ilości wapnia, potasu, usprawniające pracę serca, poprzez regulowanie ciśnienia krwi. Jest bogatym źródłem witamin K, A oraz C, jak również wielu antyoksydantów, np. beta- karotenu.
Osoby ze schorzeniami tarczycy, powinny uważać na ten produkt, ponieważ zawiera on goitrogeny, które zaburzają syntezę hormonów tarczycy. Część tych związków może jednak ulec utlenieniu w czasie gotowania tego produktu.
MŁODY JĘCZMIEŃ
Oczyszcza, alkalizuje, dodaje sił witalnych, wspomaga w sposób naturalny odchudzanie. Co więcej, młody jęczmień nie zawiera glutenu! Swoją popularność zawdzięcza bardzo dużej zawartości błonnika oraz właściwościom odchudzającym, które wspomagają utratę kilogramów. Jęczmień pobudza perystaltykę jelit, oczyszcza je z toksyn i zanieczyszczeń, dzięki czemu unikamy problemu związanego z zaparciami i ułatwiamy wchłanianie licznych składników.
Chlorofil wspomaga także utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej, która sprzyja utrzymaniu odpowiedniej wagi. Jęczmień dostarcza organizmowi wielu składników odżywczych, minerałów i białka. Zawiera antyoksydant (glikozylisowiteksynę), której zadaniem jest działanie przeciwzmarszczkowe i opóźniające starzenie się organizmu.
Dobra rada - zaufaj zdrowemu duetowi i użyj go w Twojej diecie :)