Od smacznych i zdrowych przepisów po wydarzenia, które wspieramy!

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje

Zdrowie - to warto wiedzieć
Jarmuż i jęczmień

Jarmuż i jęczmień



Artykuł pisany pod okiem Mgr Radosław Siałkowski
Specjalista ds. żywienia

Gdyby można było zmienić alfabet to zamiast z literą zdrowia powinno być j. Przedstawiamy zdrowy duet - jarmuż i jęczmień.

Pozostaje jedynie wybrać główny składnik dania, aby otrzymać smakowity a co ważniejsze super zdrowy posiłek.

JARMUŻ

Jarmuż należy do rodziny roślin kapustnych. Zawiera wiele przeróżnych związków, które korzystnie wspomagają organizm każdego człowieka. Posiada duże ilości wapnia, potasu, usprawniające pracę serca, poprzez regulowanie ciśnienia krwi. Jest bogatym źródłem witamin K, A oraz C, jak również wielu antyoksydantów, np. beta- karotenu. 

Osoby ze schorzeniami tarczycy, powinny uważać na ten produkt, ponieważ zawiera on goitrogeny, które zaburzają syntezę hormonów tarczycy. Część tych związków może jednak ulec utlenieniu w czasie gotowania tego produktu.

MŁODY JĘCZMIEŃ

Oczyszcza, alkalizuje, dodaje sił witalnych, wspomaga w sposób naturalny odchudzanie. Co więcej, młody jęczmień nie zawiera glutenu! Swoją popularność zawdzięcza bardzo dużej zawartości błonnika oraz właściwościom odchudzającym, które wspomagają utratę kilogramów. Jęczmień pobudza perystaltykę jelit, oczyszcza je z toksyn i zanieczyszczeń, dzięki czemu unikamy problemu związanego z zaparciami i ułatwiamy wchłanianie licznych składników.

Chlorofil wspomaga także utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej, która sprzyja utrzymaniu odpowiedniej wagi. Jęczmień dostarcza organizmowi wielu składników odżywczych, minerałów i białka. Zawiera antyoksydant (glikozylisowiteksynę), której zadaniem jest działanie przeciwzmarszczkowe i opóźniające starzenie się organizmu.

Dobra rada - zaufaj zdrowemu duetowi i użyj go w Twojej diecie :)


Radosław Siałkowski

Artykuł pisany pod okiem Mgr Radosław Siałkowski
Specjalista ds. żywienia

Źródła naukowe:

Podstawy żywienia i dietoterapia – Nancy J. Peckenpaugh

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane artykuły
Naturalne probiotyki -jedzenie może być lekiem
Korzyści ze spożywania probiotyków
Fakty i mity o detoksie
Mit czy fakt- cała prawda o detoksie
Dieta w chorobie Hashimoto
Co można jeść, a czego należy unikać