Krem marchewkowy z oliwą i chia

krem marchewkowy

Lekka rozgrzewająca kolacja

Marchewka razem z imbirem i cynamonem to pewny sposób na zdrowie. Pomarańczowe warzywo zapewni nam odpowiednią dawkę Beta karotenu. Imbir i cynamon natomiast to silne produkty, które wzmocnią naszą odporność. Dodatek oliwy i nasion chia wzbogaci całe danie w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Całość  złoży się na pyszne danie, które sprawdzi się idealnie w okresie przeziębień i obniżonej odporności. Wykorzystuj  jedzenie również jako lekarstwo, a nie tylko jako pożywienie i źródło energii. 

Składniki na jedną porcję zupy:

  • Marchew  4 sztuki 
  • Oliwa z oliwek 1 łyżeczka 
  • Cynamon mielony  1 szczypta 
  • Imbir mielony 1 szczypta 
  • Nasiona chia 1 łyżka 

Wartość energetyczna jednej porcji: 147 kcal

Sposób przygotowania posiłku:

Marchew ugotować, zblendować, w razie potrzeby dodać niewielką ilość wywaru lub wody.. Doprawić imbirem i cynamonem, polać oliwą. Na koniec posypać chia


Judyta Malagowska

Artykuł pisany pod okiem

Judyta Malagowska - Specjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane przepisy
Puszyste placuszki z sera twarogowego
Super danie dla małych i dużych!
Rosół-tradycyjny na niedzielny obiad
Idealna baza dla wielu dań
Tarta jabłkowa
Pełnoziarnista tarta z jabłek

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje