Krem marchewkowy z oliwą i chia

krem marchewkowy

Lekka rozgrzewająca kolacja

Marchewka razem z imbirem i cynamonem to pewny sposób na zdrowie. Pomarańczowe warzywo zapewni nam odpowiednią dawkę Beta karotenu. Imbir i cynamon natomiast to silne produkty, które wzmocnią naszą odporność. Dodatek oliwy i nasion chia wzbogaci całe danie w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Całość  złoży się na pyszne danie, które sprawdzi się idealnie w okresie przeziębień i obniżonej odporności. Wykorzystuj  jedzenie również jako lekarstwo, a nie tylko jako pożywienie i źródło energii. 

Składniki na jedną porcję zupy:

  • Marchew  4 sztuki 
  • Oliwa z oliwek 1 łyżeczka 
  • Cynamon mielony  1 szczypta 
  • Imbir mielony 1 szczypta 
  • Nasiona chia 1 łyżka 

Wartość energetyczna jednej porcji: 147 kcal

Sposób przygotowania posiłku:

Marchew ugotować, zblendować, w razie potrzeby dodać niewielką ilość wywaru lub wody.. Doprawić imbirem i cynamonem, polać oliwą. Na koniec posypać chia


Judyta Malagowska

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:
Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi