Danie zupełnie inne jak tradycyjny krupnik,który wielu osobom kojarzy się z dzieciństwa jak coś niedobrego. Zazwyczaj była to zupa,która jadło się z przymusu.Ta potrawa odbiega od standardów tradycyjnego krupnika;chude mięso z indyka, które zastępuj tłusta golonkę, żeberka na których często gotowało się krupnik.
Składniki na jedną porcję krupniku:
- Mięso mielone z indyka 1 porcja - 100g
- Seler naciowy 0,5 sztuki - 50g
- Pieprz biały 1 łyżeczka - 5g
- Pietruszka, liście 1 łyżka - 12g
- Marchew 2 śr. sztuki - 100g
- Sól biała 1 szczypta - 3g
- Pietruszka, korzeń 1 śr. sztuka - 50g
- Jaja kurze całe 1 mała szt. - 40g
- Masło ekstra 1 łyżka - 5g
- Kasza jęczmienna,perłowa 3 łyżki - 30g
Wartość energetyczna jednej porcji:346 kcal
Sposób przygotowania:
Pierwszy w kolejce do przygotowania jest wywar z warzyw. Po 15-20 minutach warzywa będą na wpół miękkie. Proponujemy wyjąć je z wywaru i pokroić w drobną kostkę a następnie z powrotem do garnka. Dobry czas, żeby wzbogacić całość o masło i kaszę, która będzie potrzebowała kolejnych 20 minut aby osiągnąć stan wskazujący na możliwość spożycia :)
Gdy wywar dochodzi na ogniu mamy chwilę na przygotowanie klopsów z mielonego mięsa indyka doprawionego solą i pieprzem, oraz zarobionego z jajkiem. Klopsy wrzucamy do gotującej się wody. 15-20 minut aby mieć pewność, że nie będą surowe.
Mniej więcej w tym samym czasie "dojdzie" zupa. Kasza i warzywa będą miękkie. Danie jest gotowe do podania.
Smacznego!