Krupnik z klopsami

Krupnik z klopsami

Zupa w wydaniu fit

Danie zupełnie inne jak tradycyjny krupnik,który wielu osobom kojarzy się z dzieciństwa jak coś niedobrego. Zazwyczaj była to zupa,która jadło się z przymusu.Ta potrawa odbiega od standardów tradycyjnego krupnika;chude mięso z indyka, które zastępuj tłusta golonkę, żeberka na których często gotowało się krupnik.

Składniki na jedną porcję krupniku:

  • Mięso mielone z indyka 1 porcja - 100g  
  • Seler naciowy 0,5 sztuki - 50g 
  • Pieprz biały 1 łyżeczka - 5g  
  • Pietruszka, liście 1 łyżka - 12g  
  • Marchew 2 śr. sztuki - 100g  
  • Sól biała 1 szczypta - 3g  
  • Pietruszka, korzeń 1 śr. sztuka - 50g  
  • Jaja kurze całe 1 mała szt. - 40g 
  • Masło ekstra 1 łyżka - 5g 
  • Kasza jęczmienna,perłowa 3 łyżki - 30g  

Wartość energetyczna jednej porcji:346 kcal

Sposób przygotowania:

Pierwszy w kolejce do przygotowania jest wywar z warzyw. Po 15-20 minutach warzywa będą na wpół miękkie.  Proponujemy wyjąć je z wywaru i pokroić w drobną kostkę a następnie z powrotem do garnka. Dobry czas, żeby wzbogacić całość o masło i kaszę, która będzie potrzebowała kolejnych 20 minut aby osiągnąć stan wskazujący na możliwość spożycia :) 

Gdy wywar dochodzi na ogniu mamy chwilę na przygotowanie klopsów z mielonego mięsa indyka doprawionego solą i pieprzem, oraz zarobionego z jajkiem.  Klopsy wrzucamy do gotującej się wody. 15-20 minut aby mieć pewność, że nie będą surowe. 

Mniej więcej w tym samym czasie "dojdzie" zupa. Kasza i warzywa będą miękkie. Danie jest gotowe do podania.

Smacznego!

Judyta Malagowska

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:
Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi