Krupnik z klopsami

Krupnik z klopsami

Zupa w wydaniu fit

Danie zupełnie inne jak tradycyjny krupnik,który wielu osobom kojarzy się z dzieciństwa jak coś niedobrego. Zazwyczaj była to zupa,która jadło się z przymusu.Ta potrawa odbiega od standardów tradycyjnego krupnika;chude mięso z indyka, które zastępuj tłusta golonkę, żeberka na których często gotowało się krupnik.

Składniki na jedną porcję krupniku:

  • Mięso mielone z indyka 1 porcja - 100g  
  • Seler naciowy 0,5 sztuki - 50g 
  • Pieprz biały 1 łyżeczka - 5g  
  • Pietruszka, liście 1 łyżka - 12g  
  • Marchew 2 śr. sztuki - 100g  
  • Sól biała 1 szczypta - 3g  
  • Pietruszka, korzeń 1 śr. sztuka - 50g  
  • Jaja kurze całe 1 mała szt. - 40g 
  • Masło ekstra 1 łyżka - 5g 
  • Kasza jęczmienna,perłowa 3 łyżki - 30g  

Wartość energetyczna jednej porcji:346 kcal

Sposób przygotowania:

Pierwszy w kolejce do przygotowania jest wywar z warzyw. Po 15-20 minutach warzywa będą na wpół miękkie.  Proponujemy wyjąć je z wywaru i pokroić w drobną kostkę a następnie z powrotem do garnka. Dobry czas, żeby wzbogacić całość o masło i kaszę, która będzie potrzebowała kolejnych 20 minut aby osiągnąć stan wskazujący na możliwość spożycia :) 

Gdy wywar dochodzi na ogniu mamy chwilę na przygotowanie klopsów z mielonego mięsa indyka doprawionego solą i pieprzem, oraz zarobionego z jajkiem.  Klopsy wrzucamy do gotującej się wody. 15-20 minut aby mieć pewność, że nie będą surowe. 

Mniej więcej w tym samym czasie "dojdzie" zupa. Kasza i warzywa będą miękkie. Danie jest gotowe do podania.

Smacznego!

Judyta Malagowska

Artykuł pisany pod okiem

Judyta Malagowska - Specjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane przepisy
Puszyste placuszki z sera twarogowego
Super danie dla małych i dużych!
Rosół-tradycyjny na niedzielny obiad
Idealna baza dla wielu dań
Tarta jabłkowa
Pełnoziarnista tarta z jabłek

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje