Meksykańskie Chili con carne

Meksykańskie Chili con carne

Jednogarnkowe danie na smaczny obiad lub kolację

W swojej kuchni śmiało uwzględnij nowe nuty smakowe

Niezwykle treściwe danie zamknięte w jednym garnku. To coś o czym marzy każda zapracowana gospodyni domowa. Takie dania pozwalają nam nie tylko na łatwość przygotowania, ale również na mniejszą ilość zabrudzonych naczyń. Nasza propozycja dania obiadowego zawiera w sobie całą gamę różnych składników. Jest tam zawarte białko zwierzęce, błonnik, węglowodany i tłuszcz. Wszystko to da nam wrażenie sytości na dłuższy czas. Mięso czerwone, jak najbardziej może pojawić się w Twojej diecie. Warto jednak wiedzieć, że nie powinno przeważać nad innymi. Najbardziej rekomendowaną ilością mięsa na tydzień są 2 porcje. Serwujemy z ryżem lub pieczywem

Składniki na 4 porcje:

  • mielona wołowina 350 g
  • czosnek 2 ząbki
  • oliwa lub masło 1 łyżka
  • cebula 1 sztuka
  • marchew 1 średnia sztuka
  • bulion warzywny lub rosół 1 i  1/4 szklanki
  • pomidory krojone w puszce 1 sztuka
  • czerwona fasola 1 puszka
  • kukurydza 1 puszka
  • przyprawy: łyżeczka oregano, słodkiej papryki, nieco kminu rzymskiego oraz ostrej papryki, sól, pieprz.

Wartość energetyczna jednej porcji: ok. 360 kcal

Sposób przygotowania:

Na maśle lub oliwie podpiec pokrojoną cebulę i czosnek ,dodać mięso,całość podpiec,dodać przyprawy. Następnie dodać do mięsa pokrojoną na plastry marchewkę oraz zalać  1 szklanką bulionu. Całość dusić około 20 minut. Po tym czasie dodać pomidory,dusić 5 minut.Na końcu dodać resztę bulionu oraz odcedzoną fasolę i kukurydzę oraz przyprawy i dusić jeszcze przez około 20 minut.Na początku nie należy przesadzać z solą. Może okazać się, że bulion warzywny czy rosół będzie już nieco słony. 

Smacznego!


Judyta Malagowska

Artykuł pisany pod okiem

Judyta Malagowska - Specjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane przepisy
Puszyste placuszki z sera twarogowego
Super danie dla małych i dużych!
Rosół-tradycyjny na niedzielny obiad
Idealna baza dla wielu dań
Tarta jabłkowa
Pełnoziarnista tarta z jabłek

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje