Papryka z kaszą pęczak

Papryka z kaszą pęczak

Papryka baza do dania głównego

Papryka jest warzywem, które jesteśmy w stanie przygotować  na wiele sposobów. Wszystko zależy od naszych chęci i kreatywności. Smakuje dobrze zarówno na surowo, jak również marynowana, czy też jako dodatek do kanapek. Proponujemy przepis, w którym papryka jest bazą potrawy. Faszerowana z kaszą jęczmienną z dodatkami i oliwą  smakuje wybornie!

Składniki na jedną porcję dania z kaszą pęczak:

Wartość energetyczna jednej porcji: 409 kcal

Sposób przygotowania:

Kaszę gotujemy  wg. przepisu na opakowaniu. Poszatkujemy liście pietruszki. Pieczarki ścieramy na tarce a cebulę kroimy . Patelnia, oliwa ,posłużą do podsmażenia grzybów i cebuli. Wszystkie elementy nadzienia są gotowe, zatem mieszamy kaszę z pietruszką i przesmażonym składnikami do całości dodając jajko i przyprawy (w naszym wypadku sól i pieprz). Przechodzimy do przygotowania papryki. Odetnij jej górną część (od strony ogonka), dokładnie wydrąż środek i "nafaszeruj".

Piekarnik, 200 stopni, naczynie żaroodporne, 30-40 minut - GOTOWE! 

Smacznego!

Judyta Malagowska

Artykuł pisany pod okiem

Judyta Malagowska - Specjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane przepisy
Puszyste placuszki z sera twarogowego
Super danie dla małych i dużych!
Rosół-tradycyjny na niedzielny obiad
Idealna baza dla wielu dań
Tarta jabłkowa
Pełnoziarnista tarta z jabłek

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje