Papryka z kaszą pęczak

Papryka z kaszą pęczak

Papryka baza do dania głównego

Papryka jest warzywem, które jesteśmy w stanie przygotować  na wiele sposobów. Wszystko zależy od naszych chęci i kreatywności. Smakuje dobrze zarówno na surowo, jak również marynowana, czy też jako dodatek do kanapek. Proponujemy przepis, w którym papryka jest bazą potrawy. Faszerowana z kaszą jęczmienną z dodatkami i oliwą  smakuje wybornie!

Składniki na jedną porcję dania z kaszą pęczak:

Wartość energetyczna jednej porcji: 409 kcal

Sposób przygotowania:

Kaszę gotujemy  wg. przepisu na opakowaniu. Poszatkujemy liście pietruszki. Pieczarki ścieramy na tarce a cebulę kroimy . Patelnia, oliwa ,posłużą do podsmażenia grzybów i cebuli. Wszystkie elementy nadzienia są gotowe, zatem mieszamy kaszę z pietruszką i przesmażonym składnikami do całości dodając jajko i przyprawy (w naszym wypadku sól i pieprz). Przechodzimy do przygotowania papryki. Odetnij jej górną część (od strony ogonka), dokładnie wydrąż środek i "nafaszeruj".

Piekarnik, 200 stopni, naczynie żaroodporne, 30-40 minut - GOTOWE! 

Smacznego!

Judyta Malagowska

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:
Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi