Papryka jest warzywem, które jesteśmy w stanie przygotować na wiele sposobów. Wszystko zależy od naszych chęci i kreatywności. Smakuje dobrze zarówno na surowo, jak również marynowana, czy też jako dodatek do kanapek. Proponujemy przepis, w którym papryka jest bazą potrawy. Faszerowana z kaszą jęczmienną z dodatkami i oliwą smakuje wybornie!
Składniki na jedną porcję dania z kaszą pęczak:
- Oliwa z oliwek 1 łyżka 10 g
- Kasza jęczmienna, pęczak 4 łyżki 60 g
- Jaja kurze całe 1 sztuka 50 g
- Papryka czerwona 1 śr. sztuka 120 g
- Pietruszka, liście 1 łyżeczka 5 g
- Pieczarka uprawna, świeża 2 sztuki 40 g
- Cebula czerwona 0,5 sztuki 25 g
Wartość energetyczna jednej porcji: 409 kcal
Sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Poszatkujemy liście pietruszki. Pieczarki ścieramy na tarce a cebulę kroimy . Patelnia, oliwa ,posłużą do podsmażenia grzybów i cebuli. Wszystkie elementy nadzienia są gotowe, zatem mieszamy kaszę z pietruszką i przesmażonym składnikami do całości dodając jajko i przyprawy (w naszym wypadku sól i pieprz). Przechodzimy do przygotowania papryki. Odetnij jej górną część (od strony ogonka), dokładnie wydrąż środek i "nafaszeruj".
Piekarnik, 200 stopni, naczynie żaroodporne, 30-40 minut - GOTOWE!
Smacznego!