Placuszki twarogowe z bananem

Szybki i wartościowy posiłek
Placuszki mają dużo błonnika, który pochodzi z otrębów, jak i mąki orkiszowej. Są lekko słodkie, nie tylko dzięki dodatkowi ksylitolu, ale również banana. Osoby nietolerujące glutenu mogą wymienić mąkę orkiszową na mąkę z amarantusu lub z ciecierzycy. Otręby natomiast można zastąpić zmielonymi płatkami jaglanymi. I w ten sposób przepis staje się dostępny dla większej ilości osób.
Składniki na około 5 placków:
- ser twarogowy półtłusty 80 g
- jajko 1 sztuka
- mąka orkiszowa 1 łyżka
- wiórki kokosowe 1 łyżka
- otręby pszenne lub owsiane 1 łyżka
- ksylitol 1 łyżeczka
- aromat waniliowy kilka kropel
- banan 1 mała sztuka
Wartość energetyczna porcji: ok. 400 kcal
Sposób przygotowania:
Twaróg, żółtko jaja, mąkę, wiórki kokosowe, ksylitol, otręby i aromat zmiksować razem. Białko jaja ubić na sztywną pianę z niewielką ilością soli. Tak przygotowaną pianę dodać do wcześniej zmiksowanej masy. Całość wymieszać już delikatnie łyżką, tak aby nie stracić puszystości masy. Gdyby cala masa okazała się za gęsta można dodać kilka łyżek mleka krowiego lub roślinnego. Placuszki piec na beztłuszczowej suchej patelni. W razie potrzeby użyć niewielką ilość masła klarowanego lub oleju kokosowego. Tak przygotowane placki jeść z dodatkiem banana. Można na wierzchu posypać jeszcze wiórkami kokosowymi.
Smacznego!

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia
Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski