Soczewica należy do grupy roślin strączkowych i podobnie jak inne rośliny z tej grupy posiada właściwości prozdrowotne. Potrawy z soczewicy zawierają potas i kwas foliowy. Polecane są szczególnie osobom z wysokim ciśnieniem oraz kobietom w ciąży. Soczewica jest źródłem dobrze przyswajalnego białka, lecz nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów. W połączeniu z innymi produktami roślinnymi możemy uzyskać dobre źródło pełnowartościowego białka co może być alternatywą dla mięsa.
Składniki na jedną porcję dania z soczewicą:
- Kapusta włoska 2 liście 110 g
- Przecier pomidorowy 2 łyżki 30 g
- Imbir mielony 1 szczypta 0,5 g
- Seler korzeniowy 1 plaster 60 g
- Cebula czerwona 0,5 śr. sztuki 40 g
- Sok jabłkowy 0,75 szklanki 190 g
- Pietruszka, korzeń 0,25 śr. sztuki
- Oliwa z oliwek 1 łyżka 10 g
- Soczewica zielona, nasiona suche 3 łyżki 40 g
Wartość energetyczna jednej porcji:368 kcal
Soczewicę namoczyć 30 minut przed rozpoczęciem gotowania. Czerwoną cebulkę kroimy w drobną kostkę podobnie jak pietruszkę i seler. Liście kapusty szatkujemy dość drobno. Następnie podgrzewamy w garnku oliwę i na niej szklimy cebulę. Dodajemy pietruszkę, seler, liście kapusty i soczewicę. Całość zalewamy szklanką wody (może być przegotowana) tak aby wszystkie składniki mogły zażyć całkowitej kąpieli. Gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu do momentu uzyskania pożądanego stopnia miękkości warzyw. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, solimy, pieprzymy i "imbirujemy" do smaku.
Sok jabłkowy podkreśli walory potrawy :)
Smacznego!