Nasza sałatka dzięki niskiej zawartości węglowodanów może zaliczać się do posiłków białkowo-tłuszczowych. Bardzo często posiłki białkowo-tłuszczowe świetnie sprawdzają się w przypadku walki z insulino opornością. Jeśli chcesz jeszcze bardziej wzbogacić tą sałatkę w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, zrezygnuj z octu balsamicznego, a dodaj oliwę z oliwek oraz trochę soku z limonki.
Składniki na jedną porcję:
- Mix sałat – 1,5 garści
- pomidor – 1 sztuka
- awokado – 0 ,5 sztuki
- ser mozzarella – 4 plastry
- orzechy pini – 1 łyżka
- ocet balsamiczny – 1 łyżka
- sól, pieprz
Wartość energetyczna jednej porcji: ok. 400 kcal
Sposób przygotowania:
Na sałacie układać na przemian plastry pomidora i sera. Na wierzchu ułożyć awokado. Posypać solą, pieprzem, octem balsamicznym oraz posypać orzeszkami pini.
Smacznego!