Sałatka z pomidorami, serem i awokado

Sałatka z awokado

Sycąca i odżywcza sałatka

Nasza sałatka dzięki niskiej zawartości węglowodanów może zaliczać się do posiłków białkowo-tłuszczowych. Bardzo często posiłki białkowo-tłuszczowe świetnie sprawdzają się w przypadku walki z insulino opornością. Jeśli chcesz jeszcze bardziej wzbogacić tą sałatkę w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, zrezygnuj z octu balsamicznego, a dodaj oliwę z oliwek oraz trochę soku z limonki.

Składniki na jedną porcję:

  • Mix sałat – 1,5 garści
  • pomidor – 1 sztuka
  • awokado – 0 ,5 sztuki
  • ser mozzarella – 4 plastry
  • orzechy pini – 1 łyżka
  • ocet balsamiczny – 1 łyżka
  • sól, pieprz

Wartość energetyczna jednej porcji: ok. 400 kcal

Sposób przygotowania:

Na sałacie układać na przemian plastry pomidora i sera. Na wierzchu ułożyć awokado. Posypać solą, pieprzem, octem balsamicznym oraz posypać orzeszkami pini.

Smacznego!

Judyta Malagowska

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:
Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi