Sernik bananowy na zimno

Lekkie i wartościowe ciasto
Sernik na zimno, niewiele pracy, a smak jest trafiony w dziesiątkę. Co wyróżnia nasz sernik? Przede wszystkim wartościowe składniki. Nasza propozycja nie zawiera cukru buraczanego. Słodki smak zapewniony jest przez syrop daktylowy i banany. Spód nie zawiera masła, smalcu i pszenicy. Składa się z mąki owsianej, która zawiera składniki przyczyniające się do obniżenia poziomu cholesterolu. Oprócz tego są orzechy włoskie, które zawierają kwasy omega - 3. Taki spód zwykle wykonywany jest na przykład z sucharów i kremu czekoladowego. Może jest to również proste, ale na pewno mało odżywcze, a wręcz niezdrowe!
Zdrowsze nie musi być niesmaczne, przekonaj się sam!
Składniki na około 10 porcji sernika:
Składniki na spód:
- mąka owsiana 20 g
- mąka kokosowa 20 g
- karob 3 łyżki
- orzechy włoskie 1 garść
- olej kokosowy 2 łyżki
Składniki na masę:
- chudy twaróg 250 g
- banany 2 średnie sztuki
- syrop daktylowy 3 łyżki
- żelatyna 20 g + wrzątek do rozpuszczenia
Wartość energetyczna jednej porcji: 164 kcal
Sposób przygotowania spodu ciasta:
Do miski wsypać mąkę owsianą i kokosową. Dodać karob, rozpuszczony olej. Całość wymieszać i dodać jeszcze posiekane orzechy włoskie. Wszystko dokładnie połączyć ze sobą. Przygotowaną masą wyłożyć foremkę.
Sposób przygotowania masy:
Banany wrzucić do blendera i zmiksować z syropem daktylowym. Dodać twaróg i ponownie blendować. Żelatynę rozpuścić we wrzątku i powoli dodawać do masy. Delikatnie mieszać całość. Tak przygotowaną masę wylać na wcześniej wyłożony spód. Całe ciasto włożyć do lodówki na około 2,5 godziny.
Smacznego!

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia
Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski