Sernik na zimno, niewiele pracy, a smak jest trafiony w dziesiątkę. Co wyróżnia nasz sernik? Przede wszystkim wartościowe składniki. Nasza propozycja nie zawiera cukru buraczanego. Słodki smak zapewniony jest przez syrop daktylowy i banany. Spód nie zawiera masła, smalcu i pszenicy. Składa się z mąki owsianej, która zawiera składniki przyczyniające się do obniżenia poziomu cholesterolu. Oprócz tego są orzechy włoskie, które zawierają kwasy omega - 3. Taki spód zwykle wykonywany jest na przykład z sucharów i kremu czekoladowego. Może jest to również proste, ale na pewno mało odżywcze, a wręcz niezdrowe!
Zdrowsze nie musi być niesmaczne, przekonaj się sam!
Składniki na około 10 porcji sernika:
Składniki na spód:
- mąka owsiana 20 g
- mąka kokosowa 20 g
- karob 3 łyżki
- orzechy włoskie 1 garść
- olej kokosowy 2 łyżki
Składniki na masę:
- chudy twaróg 250 g
- banany 2 średnie sztuki
- syrop daktylowy 3 łyżki
- żelatyna 20 g + wrzątek do rozpuszczenia
Wartość energetyczna jednej porcji: 164 kcal
Sposób przygotowania spodu ciasta:
Do miski wsypać mąkę owsianą i kokosową. Dodać karob, rozpuszczony olej. Całość wymieszać i dodać jeszcze posiekane orzechy włoskie. Wszystko dokładnie połączyć ze sobą. Przygotowaną masą wyłożyć foremkę.
Sposób przygotowania masy:
Banany wrzucić do blendera i zmiksować z syropem daktylowym. Dodać twaróg i ponownie blendować. Żelatynę rozpuścić we wrzątku i powoli dodawać do masy. Delikatnie mieszać całość. Tak przygotowaną masę wylać na wcześniej wyłożony spód. Całe ciasto włożyć do lodówki na około 2,5 godziny.
Smacznego!