Spaghetti- pyszny sos na bazie pomidorów

Spaghetti- pyszny sos na bazie pomidorów

Prostota dania i głębia smaku wszystkich składników razem

Spaghetti to bardzo popularne danie, lubiane przez miliony ludzi. Każdy przekrzykuje się w nowych wersjach. Często zamiast tradycyjnego makaronu wykorzystywane są makarony warzywne. Wszystko po to, aby danie było bardziej lekkostrawne. Co jest jego zaletą? Prostota, szybkość i możliwość przygotowania sosu na przykład na dwa dni. Kiedy masz przygotowany sos, czyli bazę, wystarczy ugotować makaron i już całe danie obiadowe gotowe. Pamiętaj pomidory lubią oregano, bazylię czy zioła prowansalskie. Łącz smaki i nie bazuj w przygotowywanych potrawach jedynie na soli. 

Składniki na 1 porcję spaghetti:

  • mięso mielone z indyka 1 szklanka
  • pomidory z puszki  1,5 szklanki
  • makaron 1 porcja- 50 g
  • parmezan 1 łyżka
  • cebula 0,5 sztuki
  • czosnek 1 ząbek
  • oliwki 5 sztuk
  • masło klarowane 1 łyżka
  • oregano, sól pieprz

Wartość energetyczna całego dania: ok. 480 kcal

Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodać mięso mielone, przyprawić. Dodać pomidory z puszki, chwilę poddusić. Podawać z makaronem. Całość posypać parmezanem i wyłożyć oliwki.

Smacznego!


Judyta Malagowska

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:
Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi