Spaghetti to bardzo popularne danie, lubiane przez miliony ludzi. Każdy przekrzykuje się w nowych wersjach. Często zamiast tradycyjnego makaronu wykorzystywane są makarony warzywne. Wszystko po to, aby danie było bardziej lekkostrawne. Co jest jego zaletą? Prostota, szybkość i możliwość przygotowania sosu na przykład na dwa dni. Kiedy masz przygotowany sos, czyli bazę, wystarczy ugotować makaron i już całe danie obiadowe gotowe. Pamiętaj pomidory lubią oregano, bazylię czy zioła prowansalskie. Łącz smaki i nie bazuj w przygotowywanych potrawach jedynie na soli.
Składniki na 1 porcję spaghetti:
- mięso mielone z indyka 1 szklanka
- pomidory z puszki 1,5 szklanki
- makaron 1 porcja- 50 g
- parmezan 1 łyżka
- cebula 0,5 sztuki
- czosnek 1 ząbek
- oliwki 5 sztuk
- masło klarowane 1 łyżka
- oregano, sól pieprz
Wartość energetyczna całego dania: ok. 480 kcal
Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodać mięso mielone, przyprawić. Dodać pomidory z puszki, chwilę poddusić. Podawać z makaronem. Całość posypać parmezanem i wyłożyć oliwki.
Smacznego!