W jakich produktach odnajdziesz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach?

witaminy rozpuszczalne w tłoszczach

Proste i przydatne zestawienie

Wśród najróżniejszych witamin możemy odnaleźć te, które są rozpuszczalne w wodzie jak w tłuszczach. Co to oznacza ? Przeczytaj dalej, a znajdziesz wszystkie odpowiedzi.

Co to oznacza, że witaminy są rozpuszczalne w tłuszczach?

Jest to niezwykle proste. Takie witaminy najlepiej wchłaniają się w obecności tłuszczu. Dzięki temu mamy większą szansę, że dostaną się one do naszego krwiobiegu. W następnej kolejności zostaną wykorzystane tam, gdzie organizm tego potrzebuje.

Które witaminy rozpuszczają się w tłuszczach?

Są to cztery witaminy, które połączone w całość bardzo łatwo zapamiętać. Nazywają się kolejno A, D, E, K. Prawda, że ADEK brzmi prosto i mało skomplikowanie?

W jakich produktach znajdziemy ADEK? 

To zacznijmy kolejno od witaminy A. Jej źródła są niezwykle szerokie. Będą to :marchewka, brokuł, szpinak, dynia, cukinia, pietruszka, mango, jarmuż, papryka. Ogólnie mówiąc, jest to cała gama różnorodnych warzyw i owoców. Zdecydowanie łatwo wzbogacić tymi produktami w okresie letnim. Jednak warto pamiętać, że w okresie zimowym równie dobrze sprawdzają się mrożonki. Natomiast takie produkty jak dynia czy papryka, najlepsze są jesienią.

Witamina D znajduje głównie w rybach, produktach mlecznych, wątrobie czy serach dojrzewających, jajach. Jeśli nie lubisz ryb, możesz dostarczać sobie witaminę D wraz z tranem. 

Witamina E  powinna kojarzyć się nam głównie z olejami roślinnymi. To właśnie tam jest jej najwięcej. Dodatkowo znajdziesz ją w różnego rodzaju pestkach, nasionach, orzechach czy migdałach. 

Witamina K.  W porównaniu z poprzednimi witaminami o niej mówi się stosunkowo mało. Głównie wiążą się z nią tematy związane z ciążą czy zaburzeniami krzepnięcia. Gdzie znajduje się w takim razie ta witaminka? Będą to zielone warzywa takie jak: szpinak, jarmuż, brokuł, brukselka, szparagi czy sałata. Ponadto, aby ją dostarczyć, musisz spożywać jaja, awokado, sery, truskawki czy wątróbkę.

Zapotrzebowanie na witaminy A, E, K pokryjemy bez problemu. Niedobory tych składników nie występują często. Inna sprawa ma się z witaminą D. W tym wypadku zalecana jest suplementacja, a zwłaszcza w okresie jesienno - zimowym. Dodatkowo poleca się zwiększenie jej spożycia, w przypadku niektórych jednostek chorobowych.

Dzięki takiemu krótkiemu zestawieniu będzie Ci o wiele łatwiej uzupełnić dietę właśnie w te składniki.

Staraj się, aby Twoje odżywianie było jak najbardziej wartościowe. Nie liczą się jedynie kilokalorie. Składniki mineralne i witaminy również odgrywają ważną rolę!

Radosław Siałkowski

Artykuł pisany pod okiem

Radosław Siałkowski - Specjalista ds. żywienia

Źródła naukowe: Podstawy żywienia i dietoterapia – Nancy J. Peckenpaugh

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane artykuły
Naturalne probiotyki -jedzenie może być lekiem
Korzyści ze spożywania probiotyków
Fakty i mity o detoksie
Mit czy fakt- cała prawda o detoksie
Dieta w chorobie Hashimoto
Co można jeść, a czego należy unikać

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje