Od smacznych i zdrowych przepisów po wydarzenia, które wspieramy!

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje

Zdrowie - to warto wiedzieć
Karnozyna -młodość

Karnozyna receptą na długowieczność



Artykuł pisany pod okiem Mgr Radosław Siałkowski
Specjalista ds. żywienia

Czym jest karnozyna i czy będzie to przełom w walce z procesami starzenia

W pewnym wieku, u każdego jest to zupełnie inny moment, chcielibyśmy być młodsi, tryskać większą energią i działać z podwójną siłą. Czy faktycznie wraz z wiekiem możemy już o tym zapomnieć?
Są pewne metody, które mogą z tym skutecznie zawalczyć. Przykładem może być karnozyna, o której trochę szerzej w dalszej części artykułu.

Karnozyna - co to właściwie jest?


Karnozyna została wyizolowana już dawno temu przez rosyjskiego badacza Gulewicza.
Jest to dipeptyd zbudowany z dwóch aminokwasów: beta alaniny i histydyny.

W organizmie występuje w różnych narządach, głównie tych, gdzie energia jest bardzo potrzebna: żołądku, nerkach czy ośrodkowym układzie nerwowym.

Uważa się ją za naturalny przeciwstarzeniowy czynnik w ciele człowieka. Największy poziom karnozyny znajduje się w młodych organizmach. Wraz z wiekiem jej ilość ulega zmniejszeniu, organizm produkuje jej zdecydowanie w mniejszej objętości. Dodatkowo u osób zmagających się z cukrzycą typu 2 czy zespołem metabolicznym poziom karnozyny również jest znacznie pomniejszony.

 

 

Karnozyna i jej zbawienne działanie na procesy starzenia.

 

Jej działanie głównie związane jest z niszczeniem tego co atakuje organizm, aby spowodować i przyczynić się do jego starzenia. W poniższych punktach wskazane zostaną jej konkretne oddziaływanie na organizm.

  1. Karnozyna wykazuje działanie niszczące, wymiatające toksyczne produkty działania wolnych rodników tlenowych ( więcej o wolnych rodnikach możesz przeczytać tutaj https://przyjazny-dietetyk.pl/antyoksydanty-a-starzenie ).

  2. Pozytywnie wpływa ona na procesy związane z chelatowaniem czyli wiązaniem jonów metali, np. miedzi, cynku, kobaltu czy żelaza. Dzięki temu zjawisku karnozyna może kontrolować poziom metali w tkankach i płynach ustrojowych, przez co zmniejsza się ich toksyczność.

  3. Kiedy uszkodzenia oksydacyjne (utlenianie) kumuluje się nadmiernie w organizmie, usuwane są one przez proteosomy, których ilość wraz z wiekiem zanika. W związku z czym ilość niekorzystnych białek (sieciowanie białek) zwiększa i kumuluje się w ciele człowieka. Karnozyna pomaga w zwalczaniu się tych białek i eliminuje je.

  4. Mitochondria to źródło energii na ciała i komórek. Wraz z upływającym czasem ilość mitochondriów zmniejsza się, przez co organizm ma zdecydowanie mniej energii do działania. Karnozyna odgrywa rolę łagodzenia negatywnych skutków zaburzeń mitochondrialnych, zwłaszcza w przypadku komórek układu nerwowego, gdzie zniszczeni tych komórek powoduje powstawanie chociażby chorobę Alzheimera.

 

Pozytywne oddziaływanie karnozyny na powikłania spowodowane cukrzycą.

W chorobie jaką jest cukrzyca występuje wiele niekorzystnych zmian w organizmie, które występują w obrębie całego ciała, np. w nerkach czy oczach. Karnozyna potrafi znacząco zmniejszyć, zminimalizować występowanie tych niekorzystnych zmian lub opóźnić ich występowanie.
Jej działanie odnosi się głównie do:
- ochrony nerek przed wysokim poziomem cukru i wystąpienia nefropatii cukrzycowej (uszkodzenia nerek)
- zmniejszenia utleniania cholesterolu frakcji LDL i powstawania oksy-LDL głównego czynnika w przypadku tworzenia się zmian miażdżycowych
- zmniejszenia uszkodzeń naczyń krwionośnych, np. w oku - powodując retinopatię (uszkodzenie naczyń krwionośnych w oku)

 

Karnozyna świetny wspomagacz u sportowców i osób aktywnych?

Odpowiednio dobrana aktywność fizyczna sprzyja zdrowiu i przyczynia się do wielu korzystnych zmian w organizmie. Regularne ćwiczenia i treningi przynoszą oczekiwany efekt. Ale aby zwiększyć wydolność swojego organizmu z pomocą może przyjść karnozyna.

Jej działanie na organizm aktywny, głównie przyczynia się do zwiększenia kondycji fizycznej, głównie poprzez buforujące działanie na kwas mlekowy, który wytwarza się w mięśniach po odbytym treningu.
Karnozyna przyczynia się do redukcji zmęczenia zarówno u osób trenujących wyczynowo, jak również tych którzy aktywność fizyczną traktują nieco mniej profesjolnalnie.
W przypadku osób starszych zwiększenie siły mięśni, poprzez stosowanie karnozyny, może przyczynić się do zmniejszonego ryzyka wystąpienia upadków i urazów spowodowanych małą sprawnością mięśniową.

W jednym zbadań dowiedziono, że suplementacja karnozyną w grupie osób 55 - 92 lata spowodowała wzrost progu zmęczenia o około 29% w porównaniu z grupą placebo. Podobne wyniki uzyskano w grupie osób 60- 80 lat możliwość ćwiczenia uległa wydłużeniu.

 

Karnozyna w pożywieniu.

 

W związku z tym że karnozyna w swojej budowie zawiera takie aminokwasy jak alanina i histydyna, możemy jej szukać właśnie w pokarmach bogatych w te aminokwasy.

Produkty bogate w histydynę to głównie:
- mięso i jego przetwory (o wysokiej wartości i znanym pochodzeniu bez zbędnych dodatków i wzmacniaczy smaku)
- ryby ( z dobrych źródeł)
- sery żółte (wysokiej jakości, uwaga na wyroby seropodobne)

Produkty bogate w alaninę to głównie:
- sery żółte wysokiej jakości
- jaja
- wołowina, wieprzowina wysokiej jakości
- żelatyna.

W przypadku wegan i wegetarian produkty bogate w wyżej wymienione aminokwasy to przede wszystkim:
- kasza jaglana
- nasiona dyni, sezamu czy słonecznika
- mak niebieski
- banany suszone (bez dodatku cukru).

Jednak samo spożywanie wyżej wymienionych produktów nie pozwoli nam na osiągnięcie stężenia karnozyny na należytym poziomie. Wskazana byłaby w tym wypadku dodatkowa suplementacja.

 

Podsumowanie.


Jak widać zalet oddziaływania karnozyny na organizm człowieka jest bardzo dużo. Zarówno na długość życia, powikłania spowodowane chorobami czy też wydłużenie progu zmęczenia w przypadku osób aktywnych.
Warto jednak pamiętać, że żadna suplementacja nie pozwoli na osiągnięcie wspaniałych rezultatów i wydłużenia swojego życia, gdy inne części układanki będą zaniedbane. Prawidłowa dieta jest pierwszym i kluczowym elementem w uzyskaniu zamierzonych efektów działania.

Radosław Siałkowski

Artykuł pisany pod okiem Mgr Radosław Siałkowski
Specjalista ds. żywienia

Źródła naukowe:

Podstawy żywienia i dietoterapia – Nancy J. Peckenpaugh

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane artykuły
Naturalne probiotyki -jedzenie może być lekiem
Korzyści ze spożywania probiotyków
Fakty i mity o detoksie
Mit czy fakt- cała prawda o detoksie
Dieta w chorobie Hashimoto
Co można jeść, a czego należy unikać