Od smacznych i zdrowych przepisów po wydarzenia, które wspieramy!

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje

Zdrowie - to warto wiedzieć
Woda alkaliczna

Woda alkaliczna



Artykuł pisany pod okiem Mgr Radosław Siałkowski
Specjalista ds. żywienia

Dołączamy do dyskusji na temat właściwości wody alkalicznej oraz jej potencjalnego wpływu na organizm.

Woda alkaliczna - złoty środek na problemy zdrowotne?

Alkaliczna woda jonizowana wytwarzana jest podczas procesu elektrolizy wody. Producenci jonizatorów wody chwalą się, że woda alkaliczna o pH 9-9,5 (odczyn zasadowy) wywiera korzystny wpływ na nasze zdrowie. Może być stosowana w leczeniu różnych schorzeń metabolicznych (otyłość, cukrzyca), czy zapobiegać nowotworom. Wszystko dzięki temu, że jest silnym przeciwutleniaczem i odkwasza organizm. Czy, aby na pewno?

Aby odpowiedzieć na to pytanie przyjrzyjmy się faktom.

Korzystny odczyn pH

Po wypiciu wody alkalicznej zjonizowanej dochodzi do natychmiastowego zmieszania się dwóch roztworów w żołądku: soku żołądkowego o pH 2 i wody o pH 9. Wyjściowy roztwór, który ulega wchłanianiu ma niższe, bardziej kwasowe pH (6-7) niż woda alkaliczna. W niektórych przypadkach może to być nawet roztwór kwaśny. Ponadto następuje zobojętnienie soków żołądkowych, co jest niekorzystne dla naszego zdrowia. Po co więc pić wodę alkaliczną?

Zapewnia alkaliczne środowisko komórek

Jedzenie i picie nie ma wpływu na pH krwi i innych płynów ustrojowych (z wyjątkiem moczu). Dlatego w fizjologii lekarskiej Guytona i Halla jest napisane, że praktycznie nie zdarza się, by pożywienie było źródłem zbyt dużej ilości kwasów (z wyjątkiem niektórych kwasowych trucizn). Zatem stwierdzenie, że picie wody alkalicznej utrzymuje na optymalnym poziomie zasadowe środowisko komórek nie jest prawdą.

Likwiduje zakwaszenie

W żadnym podręczniku do medycyny, fizjologii czy patofizjologii nie jest używane pojęcie zakwaszenia organizmu? Co poddaje w wątpliwość istnienie zakwaszenia. Zwolennicy tej teorii sugerują, że zakwaszenie organizmu powoduje utratę ważnych dla życia jonów m. in. potasu, wapnia, magnezu, co jest przyczyną dny moczanowej, cukrzycy czy osteoporozy. Utrata jonów następuje codziennie, nawet gdy się zdrowo odżywiamy. Jony są tracone by utrzymać homeostazę np. stałą temperaturę ciała. Dlatego należy je codziennie uzupełniać (po to istnieją zalecenia dziennego spożycia dla składników mineralnych). 

Antyoksydacyjne właściwości 

Woda alkaliczna posiada ujemny potencjał oksydacyjno-redukcyjny (ORP), który zawdzięcza wodorowi cząsteczkowemu, przez co producenci jonizatorów sugerują, że jest to woda antyoksydacyjna. Prawdą jest, że im niższy (bardziej ujemny) ORP tym związek jest silniejszym przeciwutleniaczem. Nie można jednak porównywać właściwości cząsteczkowego wodoru do takich przeciwutleniaczy, jak witamina C, beta-karoten czy selen. Ponadto wiele szkodliwych dla zdrowia związków ma ujemny potencjał ORP. Zatem potencjał oksydacyjno-redukcyjny wody nie przemawia za działaniem prozdrowotnym. Woda jonizowana nie powinna być zatem postrzegana jako woda o działaniu przeciw utleniającym na organizm człowieka, ponieważ wpływ zdrowotny rozpuszczonego wodoru cząsteczkowego jest wątpliwy.

Zapobiega powstawaniu nowotworów

Propagatorzy wody alkalicznej nawiązują do twierdzenia, że nowotwór rozwija się w środowisku kwaśnym, a ginie w zasadowym. Jednak jest to niewłaściwe rozumowanie. Komórki nowotworu złośliwego przeprowadzają bowiem swoisty rodzaj metabolizmu, w wyniku którego powstają kwasy zakwaszające otoczenie nowotworu. Tak więc to nowotwór powoduje obniżenie pH, a nie obniżenie pH powoduje powstanie nowotworu. Nie istnieją ponadto żadne naukowe dowody potwierdzające skuteczność wody alkalicznej w zapobieganiu chorób nowotworowych.

Wpływ na zdrowie

Obecne nie ma badań klinicznych potwierdzających skuteczność działania takiej wody na nasz organizm. Istnieją jedynie badania na szczurach. Wynika z nich, że woda alkaliczna może działać korzystnie w kamicy pęcherzyka żółciowego i jako profilaktyce kamicy, w chorobie wrzodowej żołądka oraz przez wpływ na układ sercowo-naczyniowy, dzięki zawartości potasu i magnezu. Może także działać korzystnie w kamicy nerkowej szczawianowej, siarczanowej i moczanowej. Ponadto wpływa na florę jelitową, a w doniesieniach naukowych była z różnym powodzeniem stosowana w pomocniczym leczeniu kwasicy metabolicznej u szczurów. Negatywny wpływ owej wody na szczury tj. włóknienie w mięśniu sercowym i w płucach, być może jest związany z nadmierną alkalizacją środowiska i wytwarzaniem kwasu podchlorynu sodu ( w wybielaczach do tkanin). Działa bakteriostatycznie na przewód pokarmowy, ale też mogą powodować powstawanie pewnych mutagennych związków i działać genotoksycznie, gdy filtr w jonizatorze nie spełnia swoich właściwości.

Podsumowanie:

1. Woda alkaliczna traci swoją zasadowość po przejściu przez żołądek i zobojętnia soki żołądkowe;

2. Płyny i pokarmy nie wpływają na pH komórki czy krwi, tak więc woda alkaliczna nie odkwasza organizmu;

3. Woda alkaliczna nie ma właściwości antyoksydacyjnych:

4. Nie udowodniono by woda alkaliczna zapobiegała nowotworom;

5. Badania na temat wody alkalicznej nie dostarczają żadnych informacji o jej wpływie na zdrowie człowieka

Woda alkaliczna może działać korzystnie na organizm człowieka, ale twierdzenie, że działa w konkretnych chorobach bez potwierdzenia tego badaniami jest co najmniej nadużyciem. Nie wiadomo, czy reklama wody alkalicznej wynika tylko z niepełnej wiedzy czy nadinterpretacji, ale wiadomo, że manipulując faktami można przekonać konsumenta do wszystkiego. 

Anna Kilanowska-Kłoss

Przyjazny Dietetyk Płock

Radosław Siałkowski

Artykuł pisany pod okiem Mgr Radosław Siałkowski
Specjalista ds. żywienia

Źródła naukowe:

Podstawy żywienia i dietoterapia – Nancy J. Peckenpaugh

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane artykuły
Naturalne probiotyki -jedzenie może być lekiem
Korzyści ze spożywania probiotyków
Fakty i mity o detoksie
Mit czy fakt- cała prawda o detoksie
Dieta w chorobie Hashimoto
Co można jeść, a czego należy unikać